fbpx

Singur pe lume-enciclopedia vietii unui copil orfan

„Singur pe lume ” este un roman care m-a impresionat sincer.am citit-o in copilarie,dar ma bate gandul s-o recitesc.Romanul este scris de Hector Malot (1830-1907).El a scris mai multe romane,dar a ajuns foarte cunoscut datorita romanului „Singur pe lume”.

Aceasta este cartea care efectiv m-a fermecat.Nu are cum sa nu te impresioneze povestea orfanului Remi care reuseste sa-si gaseasca intr-un tarziu familia.Vocea narativa este cea a lui Remi,personajul principal care isi spune povestea ,asadar autorul foloseste persoana I pentru relatarea evenimentelor.

Cartea lui Hector Malot  este mai mult decat un roman al copilariei,este un roman despre incercari,familie si maturizare.

Povestea este intr-atat de bine scrisa incat nu cred ca il poti parcurge fara sa zambesti vazandu-l pe Capi cum saluta cu manuta in dreptul inimii,pe domnul Sufletel cum isi face giumbuslucurile sau pe batranul Vitalis cum spune cu voiosie „Inainte copii”.

De mai bine de 100 de ani povestea micului Remi continua sa impresioneze imaginatia si sufletele cititorilor .Scriitura vie,catusi de putin desueta ,in ciuda trecerii timpului ,ritmul alert al povestirii ,imbinarea inteligenta a unui realism social ,lipsit de excese cu un sentimentalism discret care evita melodrama,toate acestea explica intr-o mare masura popularitatea de care se bucura romanul lui Malot si in zilele noastre.Aici putem vorbi si despre optimismul pe care povestea baietelului „singur pe lume” ni-l transmite:soarta potrivnica ,obstacolele pot fi invinse prin forta curajului ,darzeniei si inteligentei.

Hector Malot relateaza in cartea sa povestea unui copil orfan,Remi care traia de 8 ani in casa unei femei,tusa Barberin .Cand  insa sotul acesteia,zidarul Jerome se intoarce acasa epuizat pentru ca sufera un accident afla ca Barberin nu e mama lui adevarata si ca el este un copil abandonat.Ba mai mult pentru a face rost de bani Jerome il vinde pe Remi unui proprietar de circ,batranul Vitalis care dadea mici reprezentatii alaturi de un catel Capi,care-i conducea pe Dolce si Zebino ,alti catei artisti si pe Sufletel,o maimutica dresata.

Insa in timpul unei reprezentatii la Toulouse este arestat pentru doua luni.Salvarea vine de la doamna Mulligan,care il invita sa o insoteasca pe ea si pe fiul sau Arthur intr-o croaziera la bordul Lebedei.Desi Remi se ataseaza de ei.Vitalis se intoarce si il ia din nou cu el. Dolce si  Zebino sunt ucisi de lupi in timpul unei furtuni de zapada ,iar maimutica moare.

Ajunsi la Paris,Vitalis ii marturiseste lui Remi ca a facut o mare greseala luandu-l de la doamna Mulligan si intamplarile care au venit au fost ca o pedeapsa.In  romanul „Singur pe lume ” este relatata si scena in care Vitalis moare de frig,iar Remi scapa datorita lui Capi,care se ghemuieste la pieptul lui si reuseste sa-l scape.Aceste scene te impresioneaza pana la lacrimi.

O noua sansa i se ofera lui Remi in momentul in care este primit de un gradinar din Gentilly care are doi baieti si doua fete ,din care una Lise era buna si sensibila dar muta,iar Remi se indragosteste de ea.

Romanul este presarat de multe peripetii,dar  Lise isi recapata vocea in mod miraculos ,Remi reuseste sa-si regaseasca familia,afland ca doamna Mulligan este mama lui si ca fusese indepartat de aceasta in mod miselesc din cauza unei tradari si in urma unor planuri meschine.Nici tusa Barberin nu e uitata ,fiind rasplatita pentru bunatatea ei ,momentul reintalnirii lor fiind unul foarte emotionant.

Epilogul cartii „Singur pe lume”  ne poarta peste ani,unde aflam ca Remi si Lise se vor casatori si vor avea un copil.

Aceasta  este o carte nemuritoare este una induiosatoare ,si una dintre cele mai frumoase carti ale copilariei care te invata ce inseamna prietenia,familia si ti-o aduci aminte cu mult drag.

Daca v-a atras cumva atentia aceasta carte,o puteti gasi aici

Hector Malot-Singur pe lume

Cartea mai poate fi gasita si AICI

Please follow and like us:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

libris.ro%20

RSS
Follow by Email
Pinterest
Instagram
Telegram
Vk
Ok
Weibo
Wechat