fbpx

Cateva explicatii ale Codului penal si ale Codului de procedura penala

Codurile penale reprezinta unele dintre cele mai importante legi.Ele reglementeaza cadrul legislativ in materie penala si procesual penala .Codul penal si cel de procedura penala s-a modificat de foarte multe ori pana cand in 2014 au intrat in vigoare noile coduri penale.Desi personal consider ca la multe infractiuni contra patrimoniului ,de exemplu la furt micsorarea maximului pedepsei cu inchisoarea nu l-as vedea un lucru bun in conditiile in care exista delapidatori si hoti de buzunare la fiecare colt de strada.O astfel de micsorare a minimului si a maximului pedepsei exista si la infractiunile de omor (de exemplu la omorul deosebit de grav scade atat minimul cat si maximul de la 15-25 de ani sau detentiune pe viata scada la 10-20 de ani sau detentiune pe viata).In schimb acest cod penal vine cu introducerea infractiunilor informatice si electorale,ceea ce vechiul cod penal nu prevedea.Aici as acorda un plus.

Noutati exista si in Codul de procedura penala ,unde apare o noua parte a procesului penal-Camera preliminara.Ce reprezinta aceasta procedura de fapt?Raspunsul se gaseste in articolul 342 din Codul de procedura penala care prevede ca „Obiectul procedurii camerei preliminare il constituie verificarea legalitatii sesizarii instantei de judecata,precum si verificarea legalitatii administrarii probelor ori efectuarii actelor de catre organele de urmarire penala”.Aceasta procedura succede de fapt etapa urmaririi penale.Inca o schimbare in Codul de procedura penala poate fi observata in cadrul cailor de atac.Asadar apelul si contestatia care ia locul recursului sunt cai ordinare de atac ,iar contestatia in anulare,recursul in casatie si revizuirea sunt cai extraordinare de atac.

Noua editie a culegerii contine atat Codul penal si Codul de procedura penala consolidate la zi, cat si extrase din Legile pentru punerea in aplicare a acestora, fiind incluse si modificarile aduse textelor legale in 2018, printre altele, si prin Legea nr. 49/2018 privind precursorii de explozivi, precum si pentru modificarea si completarea unor acte normative (M.Of. nr. 194 din 2 martie 2018).

Totodata, ca jurisprudenta relevanta, inclusa in lucrare, putem aminti Deciziile CCR si ICCJ din 2019, printre care: D.C.C. din 24 septembrie 2019 (nepublicata) referitoare la exceptia de neconstitutionalitate a dispozitiilor art. 589 alin. (1) lit. h) C.proc.pen., D.C.C. din 8 octombrie 2019 (nepublicata) privind exceptia de neconstitutionalitate a prevederilor art. 469 alin. (3) C.proc.pen., in interpretarea data prin Decizia ICCJ (RIL) nr. 13 din 3 iulie 2017, HP nr. 14/2019 (M.Of. nr. 585 din 17 iulie 2019) privind interpretarea si aplicarea dispozitiilor art. 43 alin. (2) C.pen., HP nr. 16/2019 (nepublicata) privind interpretarea si aplicarea dispozitiilor art. 4251 alin. (2) C.proc.pen., HP nr. 18/2019 (nepublicata) privind interpretarea si aplicarea dispozitiilor art. 215 alin. (2) lit. i) C.proc.pen.

Culegerea cuprinde dispozitivul recursurilor in interesul legii pronun¬tate de ICCJ privind Codul penal si Codul de procedura penala anterioare care isi mentin valabilitatea in contextul noilor coduri, inserate sub articolul corespondent din noua reglemen¬tare a articolului la care faceau referire. Tabelele de corespondente cu vechile reglementari faciliteaza studiul comparativ al acestora, iar indexul alfabetic detaliat permite consultarea rapida a notiunilor de interes.

Din cuprins

 • Noul Cod penal – Legea nr. 286/2009
 • Noul Cod de procedura penala – Legea nr. 135/2010
 • Legea nr. 187/2012 pentru punerea in aplicare a Legii nr. 286/2009 (extras)
 • Legea nr. 255/2013 pentru punerea in aplicare a Legii nr. 135/2010 (extras)
 • Tabel corespondente NCP – CP si alte acte normative
 • Tabel corespondente NCPP – CPP
 • Index alfabetic
 • Note privind modificari terminologice

Puncte forte

 • reglementari actualizate La Zi conform ultimelor modificari
 • decizii ale Curtii Constitutionale si ale ICCJ introduse sub articolele la care se refera
 • recursuri in interesul legii admise pe vechile Coduri care subzista in noua reglementare
 • index alfabetic detaliat pentru fiecare Cod in parte
 • istoricul actelor normative

Lucrarea despre care am vorbit este mai jos:

              Codul penal.Codul de procedura
                              penala
Ar mai exista o varianta cu cateva comentarii AICI
Please follow and like us:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

libris.ro%20

RSS
Follow by Email
Pinterest
Instagram
Telegram
Vk
Ok
Weibo
Wechat