fbpx

Cum s-a produs Evadarea de la Auschwitz

Am mai spus-o intr-un articol si o repet cu riscul poate de a deranja ,dar istoria a fost in scoala disciplina mea favorita.Al Doilea Razboi Mondial a fost cel mai sangeros eveniment petrecut in secolul XX.El s-a soldat cu zeci de milioane de morti .De ce sa nu facem aici o analiza a romanului „Evadarea de la Auschwitz”.

Unul dintre eroii principali ai romanului „Evadarea de la Auschwitz ” este Jean Luc Leclarc,pastor in Le Chambon -Franta care prezinta date biografice partial comune cu pastorul protestant Andre Trocme care impreuna cu sotia sa Magda a organizat in Le Chambon sprijinul si ajutarea unui numar impresionant de evrei .Prin urmare joel C. Rosenberg si-a construit personajele -in multe cazuri pe baza biografiilor unor personaje reale si a contributiilor lor specifice.

Pentru ca in cele mai multe cazuri Biserica Catolica a avut o atitudine umanitara fata de poporul evreu in perioada Holocaustului ,cu mici exceptii dar nu despre asta este vorba acum.

<“Daca nu e controlat, raul este preludiul genocidului.” Era o fraza citita candva de Jean-Luc Leclerc intr-o carte veche.>

Nu se indoia defel ca nazistii veneau sa-i prinda pe ei, pe toti francezii, manati cu totii de furia lor ucigasa si se temea cumplit de baia de sange care urma sa vina, adusa de cizmele si crucea lor incarligata.”

Toti colegii lui Leclerc, pastorii, erau de mare ajutor (…) Chrétien a fost de o bunatate deosebita fata de membrii familiilor evreisti (…) – Ce onoare e sa fii ales sa te ingrijesti de poporul ales al Domnului!

Jacob Weisz,personajul principal al acestei carti ,traieste impreuna cu familia sa in Germania ,in orasul Siegen,in mijlocul furtunii dezlantuite de partidul lui Hitler si de catre populatia prozelita.Ultimul sfat al tatalui lui Weisz in cele mai grele momente ale familiei a fost „Fugi Jacob,fugi!”,iar Avi Weisz unchiul lui Avi si mentorul sau spune:

“Pentru orice lucru este o clipa prielnica si vreme pentru orice indeletnicire sub cer. Asa a spus Solomon. Vreme sa te nasti si vreme sa mori, vreme sa ucizi si vreme sa vindeci. Vreme pentru razboi si vreme pentru pace (Ecleziastul 3, 1-3) Nu trebuie sa alegem momentele, Jacob. Trebuie, in schimb, sa fim pregatiti pentru cand vor veni.”

Informatii din toate tarile inconjuratoare Germania,Austria ,Cehoslovacia…multi refuza sa-si paraseasca patria , casa ….dar Patria nu-i mai voia pe evrei si casa nu mai era un camin.Revista „Times ” tocmai il desemnase pe Hitler, omul anului 1938-„pe prima pagina „.Orbirea totala!Apar informatii despre lagarele de munca Dachau si Buchenwald si Sachsenhausen.Si totusi ,multi refuzau sa-si paraseasca patria , casa ….desi cu riscul de a ma repeta Patria nu-i mai voia,casa nu mai era un camin.

O imagine cu Lagarul de concentrare de la Auscwitz

Ideea insurgentei active evreiesti a prins viata .Se vehiculeaza inca,astazi ideea ca evreii n-au reactionat.Evident ca totul e fals,pentru ca ei au reactionat in lagare de concentrare,ghetouri in grupuri de partizani.Grupuri de tineri bine inchegate,au inceput sa activeze …la inceput ii ajutau pe evrei sa scape „din ghearele celui de-al Treilea Reich” .Jacob,Avi unchiul sau au ajutat peste 300 de familii „sa treaca prin Belgia”.

Apoi au trecut la „sarcini mai vitale pentru Aliati„,dupa care au aflat despre Auscwitz.Era in februarie 1943.

In acea zi de 19 aprilie 1943 cade in mana Gestapoului si Jean Luc Leclerc ,in La Rochelle Franta sub intrebarile:”Cati evrei ai ascuns de Fuhrerul nostru?Cine te-a platit sa o faci?Cati bani ti-a dat?”…”De ce o faci?De ce ai ales sa-ti tradezi rasa?Ce-ti iese la afacerea asta?”

Si trenul ii ducea pe evrei catre Auschwitz Brukenau Polonia.

Lagarul…Jacob face cunostinta cu realitatea cruda a fabricii mortii .

Evadarea de la Auschwitz,o marturie cutremuratoare

Autorul nu pare sa se detaseze de poveste.Aflam din nota autorului ca acesta s-a documentat pe marginea subiectului si a ales carti de referinta.Preocupat sa respecte adevarul istoric sau macar o parte din el,autorul pare ca relateaza ceea ce a aflat din cartile citite,in romanul de fata „Evadarea de la Auschwitz”..Autorul tese totusi o plasa in jurul religiei protagonistilor,ceea ce provoaca un disconfort atunci cand citesti cartea.Eu respect religia fiecarui om,cert e ca ne nastem intr-un anumit cult si nu cred in catalogarea oamenilor dupa acest principiu.

Evadarea de la Auschwitz-jocul sortii

Pe o parte îl avem pe Luc, pe cealaltă îl avem pe Jacob. Oameni cum nu se poate mai diferiți, dar cu misiune comună: să salveze vieți.

Luc își pierde parte din familie într-un sătuc din Franța. Era preot și face din salvarea evreilor asupriți de nemți misiunea sa cea mai de preț. Nu îi era ușor, dar avea sprijinul comunității și al altor preoți, Din nefericire, Luc ajunge să fie arestat și dus în lagărul de la Auschwitz, capăt de drum pentru mii de oameni.Nici nu iti poti imagina ce a insemnat in istorie lagarul de la Auschwitz.Evident ca a insemnat un loc plin de contraste si durere. Oameni slabi și goi, flămânzi și loviți, tratați ca niște animale. Deasupra lor, cerul rămâne liniștit și soarele răsare în fiecare dimineața. În barăci, trupurile greu încercate încearcă să găsească poziția confortabilă pentru somn. Lângă barăci și afară, mirosul de trupuri nespălate și de latrine infecte se amestecă cu mirosul de carne arsă. Și, peste toate astea, „ninge” cu cenușa de la coșurile care nu încetează să trimită spre cer oameni nevinovați.

In mijlocul acestui haos îl vom găsi și pe Jakob. Nu își putuse salva surioara, dar exista timp pentru a-i salva pe alții. Se alătură Mișcării de Rezistență și este prins, din greșeală, în trenul care îi ducea pe evrei în lagărele de muncă. Din fericire, Jakob este tânăr și puternic și pare să și găsească oamenii principali în lagăr. Printr-un noroc incredibil, Jakob reușește să cunoască oamenii potriviți, să își construiască relații. E drept și faptul că se agăța cu o încăpăânare lăudabilă de viață. Își dorea cu tot dinadinsul să supraviețuiască. Și pentru asta trebuia să plece din lagăr. Dar evadarea era imposibilă. Sau nu?

Desi cartea este atractiva ca si subiect,tema autorul include in ea cateva cadre cel putin nepotrivite.Oricum ea merita citita.Asa ca iat-o mai jos:

Evadare de la Auschwitz-Joel C. Rosenberg
Carturesti
elefant.ro

Actualizam articolul cu o noua promotie Cartepedia

cartepedia.ro
Please follow and like us:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

libris.ro%20

RSS
Follow by Email
Pinterest
Instagram
Telegram
Vk
Ok
Weibo
Wechat