Despre conditia individului ,despre o valenta filosofica si existentiala-moartea iminenta.George Bacovia-Plumb

Poezia „Plumb ” se studia odata prin clasa a XI-a ,acum  nu mai stiu,cel putin atunci am studiat-o eu.Tema poemului este exact cea mentionata in titlu si anume valenta  filosofica existentiala-moartea iminenta.Mai poate fi interpretata ca fiind conditia poetului intr-o lume meschina,incapabila de a intelege si de a promova valorile.

Poezia lui Bacovia se incadreaza in curentul literar numit simbolism.Simbolismul a aparut ca o reactie impotriva parnasianismului,naturalismului si romantismului.Acest curent a aparut in Franta in secolul al XIX-lea.

Parintele simbolismului este considerat a fi Jean Moreas care publica in revista „Le Figaro” ,un articol numit „Le Symbolism” in care  defineste acest curent literar.

Sa revenim totusi la opera noastra numita „Plumb”.Cateva caracteristici ale simbolismului sunt utilizarea simbolurilor ,corespondentele,sinesteziile,cromatica si instrumentele muzicale.Referitor la opera noastra ,putem spune ca printre caracteristicile de arta poetica ale operei „Plumb” putem aminti asezarea in fruntea volumului de debut conceptia autorului despre poezie.

Dupa cum putem observa poezia este structurata pe 2 strofe pline de semnificatie.

In prima strofa ne este dezvaluit universul existential,impietrit ,funebru sugerat de sintagmele:”funerar,vestmant”,”flori de plumb”si imaginea auditiva”scartaiau coroanele de plumb” care amplifica alaturi de punctele de suspensie atmosfera macabra ,sinistra sugerand de fapt frica de moarte.

In a doua strofa ne este dezvaluita o alta secventa lirica in care iubirea ca mijloc de salvare din acest univers macabru este refuzata.Acest fapt este identificat in expresia”dormea intors amorul meu de plumb” care propune o viziune concreta si antropomorfa asupra iubirii ca un mit ce moare si isi pierde calitatea de absolut.

In text apar elemente de prozodie precum masura versurilor de 10 silabe ,rima imbratisata  si ritmul trohaic care alterneaza cu amfibranhul.

Titlul poeziei este unul incifrat ,plin de semnificatii.Plumbul semnifica greutate,se face astfel referire la greutatea sufleteasca.Prin culoarea gri se exprima plictisul existential ,prin consoanele „p,l,m,b” se exprima caderea in neant ,iar prin capacitatea rapida de oxidare exprima ca dupa bucurii vin si suparari.

Toate cuvintele de la inceputul poeziei au un tipar sintactic clasic:predicat,complement,subiect,atribut ,sunt metafore simbol ale mortii,ale caderii in inertia plumbului.Poemul debuteaza cu „dormeau adanc sicriele de plumb ” scotand in evidenta atat somnul Bacovian ,halucinatoriu cat si imaginea macabra a sicrielor.

Opera este incheiata prin „si atarnau aripile de plumb” care in viziunea lui Lucian Blaga semnifica zborul intors spre apus.

 

Nori plumburii deasupra Bucurestiului

In cocluzie datorita elementelor prezentate mai sus putem afirma ca „Plumb ” de George Bacovia intruneste toate notele definitorii ale curentului literar numit simbolism.

George Bacovia-Plumb

Aici am atasat chiar volumul bacovian „Plumb”.

Please follow and like us:

Navigare în articol

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *