Ultima noapte de dragoste,intaia noapte de razboi,un roman psihologic de succes

Desi l-am studiat prin liceu,in clasa a X-a ,acest roman , „Ultima noapte de dragoste,intaia noapte de razboi ” este destul de dificil si de citit si de inteles,aceasta fiind o parere personala.

Romanul „Ultima noapte de dragoste,intaia noapte de razboi” debuteaza cu descrierea Vaii Prahovei,si mai tarziu cu relaxarea soldatilor la popota .Stefan Gheorghidiu,protagonistul romanului incearca din rasputeri sa obtina permisiunea de la pleca la Campulung pentru a-si revedea nevasta.Aceasta declanseaza nostalgia lui Stefan.

Astfel,ajungem s-o cunoastem pe Ela,sotia acestuia ,impreuna cu intreaga lor poveste .Relatia lor incepe cand Stefan era un sarac student la filosofir iar Ela,intr-o situatie materiala asemanatoare ,se indragosteste de el.

Acestia se casatoresc,dar odata ce Stefan primeste drept mostenire o suma uriasa,sotia lui incepe sa fie atrasa de frivolitatea si superficialitatea clasi inalte a Bucurestiului.Sotul ei reprezentand intelectualul inadaptat ,dominat de nesiguranta in cautarea iubirii absolute este total indiferent fata de aceste mondenitati ,intre cei doi provocandu-se o ruptura.Peste putin timp,Stefan incepe sa se indoiasca de fidelitatea Elei.

Au loc certuri, dar inevitabila împăcare ia loc. Ela află că este însărcinată, însă este hotărâtă să avorteze. Ștefan pleacă pentru câteva zile la Azuga, iar când se întoarce cu o zi mai devreme, găsește casa pustie. Fiind acum convins de infidelitatea soției, pregătește formalitățile pentru divorț.

Este descris modul în care acesta încearcă să treacă peste eșecul căsniciei, dar și cum încearcă cu disperare, fără efect totuși, să o uite pe Ela. Cu toate acestea, cei doi se împacă din nou, iar Elei îi închiriază o cameră la Câmpulung, Ștefan fiind chemat să-și apere patria ca sublocotenent în armata țării.

După ce obține permisia, Ștefan observă o serie de schimbări la Ela, iar faptul că aceasta îi cere bani îl face să devină suspicios. Când îl întâlnește pe străzile Câmpulungului pe Grigoriade, presupusul amant al Elei, Ștefan înnebunește de furie.

Însă războiul se apropiase. Este nevoit să- și conducă batalionul pe câmpul de luptă luând astfel parte la experiențe care-l vor schimba radical. Este rănit, însă,văzându-se nevoit să se întoarcă la București și să dea  ochii cu soția sa.

Povestea lui Ștefan Gheorghidiu este una complicată, plină de suișuri și coborâșuri, fiind astfel un personaj în care multe persoane se pot regăsi. Chinurile și frământările sale interioare marcează acest roman. Istoria dintre el și Ela poartă urme atât romantice căt și lucide, iar întâmplările din război ne demonstrează că viața înseamnă mai mult decât teatru, baruri și cofetării.

Cartea este chiar aici ,dar si in categoria „Literatura romana ” din magazinul nostru.

 

Please follow and like us:

Navigare în articol

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *