fbpx

„O faclie de Paste”-o alta nuvela psihologica

Nuvela „O faclie de Paste ” este una de factura psihologica.Desi este un dramaturg prin excelenta,Ion Luca Caragiale isi surprinde publicul cu proza sa ,posibil fara intentie.Miza pare a nu mai fi efectul comic ci unul terifiant de groaza in unele din scrierile sale .Daca suntem insa mai atenti ,in nuvela „O faclie de paste „Caragiale opereaza cu aceleasi metode logice si intuitive folosite in cazul redarii unor partituri sociale in declin,pentru a interpreta magistral de aceasta data,partituri individuale debusolate,dezacordate,dezechilibrate.De la general la particular,Caragiale nu este altul in proza sa mai precis in nuvelele sale ,ci  este acelasi ‘narator de rasa” ,asa cum il numea George Calinescu.

Acum sa revenim la articolul nostru referitor la  nuvela „O faclie de paste.

In sambata Pastelui ,sarbatoare crestina mai presus de toate ,un evreu este sortit sa treaca printr-un chin sufletesc din pricina unui goi(crestin).

Un om care si-a gasit cu greu calea-n viata ,o intamplare oribila din tinerete ,o vale intunecata in mlastini ,un han izolat,o stare febrila cauzata de frigurile de balta –malarie-iata un lung sir de fapte si intamplari care ii trec prin minte hangiului Leiba Zibal in preziua Invierii.

Luase la rand multe slujbe umile ,dupa ce-si pierduse locul de baiat intr-o mare dugheana de vinaturi,dar pana la urma soarta s-a induplecat :rabdarea insa pana la urma osteneste soarta rea.De cinci ani,preluase hanul cumnatului sau dupa moartea acestuia iar ,iar viata alaturi se Sura si copilul lor Strul,a devenit mai usoara.In ciuda faptului ca acest ham se afla izolat intr-o vagauna inchisa in patru parti de dealuri paduroase in mijlocul Vaii Podenilor,hangiul Leiba Zibal stransese o avere bunicica ,care il facea sa spere ca se poate muta in curand la Iasi ,tanjind dupa freamatul lumii.Astepta o diligenta care intarziua,semn rau si nu putea sa-si linisteasca sufletul care se chinuia la gandul unei amintiri nu tocmai placute cu scadenta in noaptea de Inviere,care urma.

Era prea mult,pentru un om aparent puternic ,trecut prin viata,dar marcat si cu sufletul plapand ca al unui animal speriat ,mereu pregatit de fuga.Pe vremea cand a lucrat la acel magazin important,o intamplare l-a slabit,l-a dezechilibrat.In fata lui,o rafuiala dintre doi hamali s-a terminat prost:unul dintre aceea l-a lovit cu un crampei de lemn in frunte pe tovarasul sau ,care s-a prabusit  sangerand la pamant.Baiatul de atunci,a strigat speriat dupa ajutor,ceea ce l-a determinat pe atacator ,in graba sa de a parasi locul faptei sa ridice bratul asupra tanarului.Acesta a lesinat de teama,si nu si-a mai revenit cateva luni ,timp in care proprietarul magazinului a angajat pe altcineva.Nefericita intamplare si incapacitatea sa de a reactiona il bantuiau ,pana in prezent,la maturitate ,cand era un om asezat.O alta decizie regretabila i-a urmat acesteia .La han a aparut mai demult un barbat care ii ceruse de lucru.Hangiul ii oferise o slujba ,dar   omul s-a dovedit o alegere gresita.Era o sluga rea,lenes si obraznic.Peste toate Gheorghe a reactionat violent atunci cand sotia hangiului a incercat sa-i faca,pe drept,observatie.Leiba l-a concediat,dar barbatul nu a plecat fara sa lase in urma amenintari teribile.Sa ma astepti in noaptea Pastelui,sa ciocnim oua rosii jupane.

Imagine de la Hanul Haiducilor din Ramnicu Valcea

Chiar daca promisiunea de revedere i-a parut hangiului alarmanta si a considerat de cuviinta sa-l denunte,pe fostul angajat la primarie si la subprefectura nimeni nu l-a luat in serios.Traiul la Podeni nu era usor printre Ocari…batjocuri….suduituri …..acuzari de otravire cu vitriol ale oamenilor si banuim cauza:originea evreiasca a hangiului.Asa ca Leiba Zibal ramane sa infrunte de unul singur moartea care i se pregatea.Premonitia era confirmata de aflarea cauzei pentru care diligenta a intarziat.Tinerii pasageri –doi studenti,unul in filozofie altul in medicina ,dupa ce s-au asezat la o masa ,la hanul lui Zibal,au inceput sa dezvolte un subiect de conversatie pretentios pe tema crimei de la hanul vecin ,al carei temei aparent fusese jaful ,fiind furati si caii de schimb pentru diligenta.Leiba stia un singur lucru:capul rautatilor trebuie sa fi fost Gheorghe.

Asa ca se pregateste minutios.Inchide hanul bine cladit ca o fortareata mai devreme,isi trimite sotia si copilul la culcare si ramane intr-o asteptare grea ,la o idee de lumina de la o lampa de petrol.De fapt nu avea nici o idee de ce ar putea sa faca sa se impotriveasca.Ascutise o secure de taiat lemne mai devreme dar acum se adancea in framantari ,isi incordase auzul si se zvarcolea in neputinta ca un osandit.

Trecuse de miezul noptii,imediat dupa ceasul Invierii cand Gheorghe si ai lui s-au hotarat sa zadarniceasca rezistenta casei.Planul talharilor era sa prinda barna care fereca pe dinauntru usa,croind o ferestruica ingenioasa prin care sa incapa o mana dibace care sa o apuce si sa o inlature.

Leiba Zibal avu o revelație nemiloasă, dar salvatoare. Reuși să prindă și să imobilizeze brațul lui Gheorghe care încerca să ghicească unde se afla bârna. Iar triumful lui Zibal a fost sărbătorit până în zori, în cele mai mici detalii ale unui act de cruzime extremă. Când soția și sătenii l-au descoperit și l-au întrebat de pricină, hangiul le răspunse că a aprins o făclie lui Cristos!, o făclie care a ars toată noaptea brațul vrăjmașului sub privirile fascinate ale acestuia.

„O faclie de Paste”  spune o poveste de o inspirație excentrică cu un lung șir de cauze și efecte, dar și cu ceva care rămâne nespus, în ciuda evidențelor. Ce anume, iată marea artă a lui Caragiale. Mesajul ne aparține nouă, cititorilor, iar ironia supremă îi revine autorului.

I.L.Caragiale-Nuvele

Cuprinde si nuvela „O faclie de Paste’.Daca sunteti curiosi mai puteti gasi si alte titluri AICI   

 

Please follow and like us:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

libris.ro%20

RSS
Follow by Email
Pinterest
Instagram
Telegram
Vk
Ok
Weibo
Wechat