fbpx

„Cel care ma asteapta”-despre chinul femeilor musulmane

„Cel care ma asteapta ” este un roman pe care l-am citit ,pasionat fiind de istorie.Nici nu poate fi mai bine oglindita viata femeilor musulmane decat o face  Parinoush Saniee in acest roman,si ea iranianca la randul ei.Desi a fost interzis de doua ori in Iran ,”Cel care ma asteapta” a devenit cea mai vanduta carte a tuturor timpurilor in Iran.Am citit-o in urma cu vreo 2 ani si am ramas surprins.Aceasta carte este coplesitoare despre regimul tiranic din Iran din anii 70-80.

Cartea aceasta m-a impresionat ,pe parcurs ce inaintam in cuprinsul ei ramaneam fara cuvinte cand vedeam modul de comportare al familiei acestei tinere,Masumeh fata de ea.Sa vorbesti despre dragoste in Iranul acelor vremuri?Erau iluzii desarte,subiecte tabu.

Povestea romanului reprezinta destinul femeilor din Iran prin ochii personajului principal,o femeie obligata de tanara sa se marite,desi vroia sa studieze,apoi obligata de imprejurari sa se descurce singura cu 3 copii,intr-un oras plin de conflicte politice si religioase.Este lesne de inteles ca in tarile islamice femeile n-au voie sa scoata capul in lume si umbla cu acel voal pe ochi.

Masumeh-tanara devenita in carte femeie si mama trece prin cele mai groaznice momente in ambele posturi in care se afla.Sotul este detinut politic iar apoi executat ,este obligata sa-si creasca singura copii si sa-si gaseasca si de lucru.Desi ceea ce se prezinta in carte si pentru musulmani par a fi reguli de conduita si chipurile credinta,ei bine aplicarea acestor reguli ar starni revolta oricarui om normal.

Singura „vina ” sa spunem asa a acestei fete este ca s-a indragostit,de un doctor.Ca sa nu mai vorbesc despre comportamentul fratilor ei fata de ea.Aceste lucruri nu pot spune ca reprezentau reguli ci barbarie in cel mai pur stil.Consider ca poporul iranian cel putin la acea vreme era unul barbar si lipsit de educatie.

Ironia sortii este ca Masumeh ,desi implinita prin maternitate ,cu un scop in viata-acela de a-si educa bine copii si de a-i trimite la facultate este pana in final neinteleasa de copii .

Doreste sa se casatoreasca cu iubitul din adolescenta,insa copii nu inteleg de ce ar mai avea nevoie de un partener la o anumita varsta si cred ca i-ar face de ras.Prin acest lucru autoarea a aratat clar ca traditiile nu se schimba usor ,ca societatea oricat de educata ar fi are norme si cutume pe care le respecta tacit.

Aici este cartea despre care am vorbit aparuta la editura Polirom.O veti gasi si aici si in categoria Literatura universala

  Parinoush Saniee-Cel care ma asteapta

Please follow and like us:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

libris.ro%20

RSS
Follow by Email
Pinterest
Instagram
Telegram
Vk
Ok
Weibo
Wechat