Categorii
Drept civil

La un an de la expirarea contractului de inchiriere

Sa luam in discutie urmatoarea situatie:Daca Vasile a continuat sa locuiasca intr-un imobil mai mult de un an de la expirarea contractului de inchiriere ,executandu-si in tot acest timp obligatiile in tot acest interval de timp ,iar Ion ,proprietarul imobilului i-a interzis recent accesul in imobil prin schimbarea incuietorilor ,ce optiuni legale credeti ca are vVasile.Sunt 3 situatii:

a)sa introduca o actiune posesorie in reintegrare a lui  Ion

b) sa introduca o actiune personala in baza contractului de inchiriere

c)sa ceara rezilierea contractului cu daune-interese

Aici avem doua variante si anume:Vasile poate introduce o actiune in reintegrare impotriva lui ion.Care este rationamentul?Obligatiile locatarului sunt stabilite de art. 1796  C. civ acestea fiind :obligatia de a lua in primire bunul dat in locatiune,obligatia de a plati chiria la locul si in termenul stabilit in contract , obligatia de a folosi bunul cu prudenta si diligenta si in fine obligatia de restituire a bunului la orice cauza de incetare a contractului .Astfel obligatia de restituire a bunului presupune predarea bunului in starea in care a fost primit ,Aceasta este ratiunea pentru care varianta A e corecta.

In privinta sublocatiunii,locatarul poate s-o incheie cat timp nu i s-a interzis de catre locator(art. 1805 teza I C. civ. ,deci locatarul nu poate introduce vreo actiune personala in baza contractului de inchiriere,deci varianta B e falsa..

In privinta reparatiilor curente,acestea sunt in sarcina locatarului in lipsa de stipulatie contrara (art. 1802 C. civ.),asadar Vasile poate cere in instanta rezilierea contractului cu daune-interese.

Dar mai multe despre teoria obligatiilor puteti citi AICI

Please follow and like us:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *